Waar heden en verleden samenkomen, ontstaan bezieling en inspiratie
terug naar home

foto's en verhalen  |  Toen & nu

Kerken toen en nu

Gereformeerde kerk ‘De Zaaier’ aan de Waterlooweg. In gebruik genomen in 1959, gesloopt in 1982.

Waterlooweg 27

Kerken toen en nu

Rooms-Katholiek noodkerk aan de Weideweg. De eerste dienst was op 15 februari 1964, de laatste op 29 september 1974.

Weideweg 4, achtertuin

Kerken toen en nu

Nederlands Hervormde kerk aan de Woudenbergseweg. In 1861 voor diensten ter beschikking gesteld aan kerkelijk Austerlitz door Arnoud Jan de Beaufort (1799-1866). In oktober 1984 werd de kerkfunctie overgenomen door de nieuwe kerk ‘De Hoeksteen’ op de hoek Oude Postweg/Gramserweg.

Beauforthuis, geopend in 1990. Sindsdien in gebruik als Theater

Accommodatie SV Austerlitz

In 1970 werd er besloten voor aanschaf van een kleedgelegenheid.

In 1970 werd er besloten voor aanschaf van een kleedgelegenheid.
Foto links; links kantine en rechts kleedlokalen. Op de achtergrond ziet u de lichtmasten van het gravel trainingsveld, nu de tennisbanen.
Het toenmalige bestuur besloot om van de subsidie van de Gemeente een 2e hands houten keet te kopen en het schamele oude kleedhok af te breken en “nieuwe” kleedlokalen te bouwen.
Het oude kleedlokaal bestond uit twee kleedgelegenheden met betonnen wasbakken en tussen de kleedgelegenheden was een hokje voor de verkoop van consumpties en vanuit daar kon er via doorgeefluikjes thee worden aangeboden. Met het bouwen van “nieuwe” kleedlokalen kreeg de SV Austerlitz problemen met de Gemeente en de grondeigenaar. De bouw werd stilgelegd en de huur opgezegd. Na een afkoelingsperiode van 9 maanden mochten de illegale bouwsels toch blijven staan en gingen daarna nog circa 10 jaar mee.

Door de komst van de tennisvereniging Dhjimat naar het sportcomplex en het
samengaan in 1993 met de voetbalafdeling is de kantine in 1999 geheel verbouwd en staat er op de dag van vandaag, oktober 2020, een fraai clubgebouw (foto rechts)

Op de foto links staat de 22-jarige soldaat Johan Steenhuizen in de mobilisatietijd met 2 andere makkers op wacht bij het “kippenhokje” bij het Witte Huis van Staatsbosbeheer. Steenhuizen diende destijds als hospik (militaire gewonden verzorger van de geneeskundige dienst). Deze foto is genomen in het jaar 1940. Op de rechter foto staat op dezelfde plek zijn zoon Johan (Hans/Puck) Steenhuizen. De foto is genomen in april 2020. Tussen de 2 foto’s zit 80 jaar verschil.