Waar heden en verleden samenkomen, ontstaan bezieling en inspiratie
terug naar home

EEN GREEP UIT DE EVENEMENTEN DIE LOKAAL AUSTERLITZ HEEFT GEORGANISEERD

BAAC opgravingen SLA

Wat de bodem van de Keienberg ons vertelde | 24 mei 2024

Er was veel belangstelling voor de voorjaarslezing op 24 mei 2024. Sjaak Mooren en Maaike Kalshoven presenteerde op professionele wijze hun (voorlopige) ontdekkingen uit het archeologisch onderzoek op de Keienberg en op de voormalig terreinen van de school en de werkplaats van Joop Dijkhorst. Zo kwamen we onder andere te weten dat er ieder geval op de plaats van het onderzoek op de Keienberg ook barakken hebben gestaan, er tuintjes zijn aangelegd, de officieren meer glazen ramen in hun barakken hadden dan de soldaten en ook meer wijnflessen hebben geleegd. De barakken stonden keurig in beide richtingen op één lijn. Op het terrein van de school is een soort oventje en zijn sporen van een plaggenhut gevonden. Het oventje is door de stichting gereconstrueerd met de oorspronkelijke bakstenen. Als het onderzoek volledig is afgerond komen Sjaak en Maaike nogmaals verslag doen.

Voor aanvang van de presentatie werd door onze gastvrouw en secretaris Marja Kuiper het overlijden van onze eerste voorzitter Hans Nijman gememoreerd. Hans heeft voor de stichting onnoemelijk veel werk verzet, werk dat, zoals aan Hans beloofd, het huidige bestuur zal proberen af te maken en voort te zetten.

8367e2a3 334d 49a7 beb9 50af31f7f2a4 thumb1920
900

Voor- en najaarslezing 'joodse onderduikers in austerlitz' | 2023

De voor- en najaarslezing van 2023 hadden beiden éénzelfde onderwerp. Joodse onderduikers en hun onderduikgevers in de Tweede Wereldoorlog in en om Austerlitz. De voorjaarslezing is goed bezocht geweest. Tegen de 50 bezoekers kwamen op 10 mei naar het Dorpshuis om de lezing ‘Joodse onderduikers in Austerlitz’ bij te wonen.

Gerrit van der Vorst vertelde op indrukwekkende wijze wat de Joodse onderduikers en onderduikgevers in het algemeen en in Austerlitz hebben moeten doorstaan. Zijn onderzoek is verwoord in zijn boek ‘Dan komen angst en wanhoop aangeslopen’ dat hij samen met zijn partner Heleen bij 't Vuur heeft geschreven. Zijn verhaal deed vele herinneringen weer naar boven komen. Er kwamen voor Gerrit en Heleen (foto hieronder) nieuwe feiten naar voren. Een welkome aanvulling op hun verdergaande studie van het onderwerp.

De stichting kreeg het verzoek om de lezing nogmaals te houden. Sommigen wilden het verhaal opnieuw horen, anderen hadden spijt dat ze er niet bij konden zijn. De tweede lezing werd op 22 september gehouden. Ook deze keer was de zaal goed gevuld met geïnteresseerde en aandachtige mensen. De nieuwste gegevens waren in het verhaal van Gerrit verwerkt en zo werd, met dank aan de toehoorders, een stuk geschiedenis van Austerlitz verder ontrafeld.

OPENING EXPOSITIE ZILVERKAMER | 13 JULI 2022

Woensdag 13 juli werd om 15:30 uur in het dorpshuis de expositie van de Stichting Zilverkamer Zeist door wethouder Walter van Dijk geopend. Deze expositie, die al eerder stond opgesteld in Zeist, is door toedoen van de stichting in Austerlitz opgesteld. Zeist heeft een bloeiende zilverindustrie gekend. Rudi Boekhoven, voorzitter van de Zilverkamer, gaf uitleg over deze industrie. Bestuurslid Cor Krüter gaf uitleg over de expositie waarna de wethouder de opening verrichtte. 

De expositie is te zien tot eind september 2022. In de openingsperiode worden door de stichting Zilverkamer diverse activiteiten georganiseerd: een lezing over de Zeister zilverindustrie, het poetsen van zilver en de waarde indicatie van zilverenobjecten, meegebracht door de aanwezige toehoorders. Data hierover volgen. Zie ook de website www.zilverkamerzeist.nl en deze reportage van SlotStadTV.  

Voordracht Paul Vester Utrechts Landschap 14 april 2022

Ruim 20 bezoekers mochten we op 14 april ontvangen in “Ouwekamp, ons eetcafé” voor de voordracht van Paul Vester van het Utrechts Landschap. We kregen antwoord op de vragen van wie het groen is rondom Austerlitz, wat ze er mee doen en wat er allemaal te vinden is? Wist u en die vraag is vooral voor de Austerlitzsers die geboren zijn in 40, 50 en 60-er jaren, dat er een heuse kalkzandsteenfabriek gestaan heeft bij de spoorwegovergang in de Arnhemse Bovenweg en dat het smalspoor in het landgoed Bornia dienst deed om zand voor die fabriek aan te voeren?  

Impressie vertelling Ronald Polak OVER DE ONTWAPENING IN WO II | 12 november 2021

Of Austerlitz iets heeft gemerkt van de ontwapening van de Duitse troepen na afloop van de tweede wereldoorlog, werd duidelijk op vrijdag 12 november jongstleden. De stichting organiseerde die dag een avond waarin Ronald Polak vertelde over de ontwapening en terugtocht van het Duitse leger in Nederland. De avond werd bezocht door 24 deelnemers waaronder de militaire adviseur van de stichting, overste b.d. Bas van der Mooren uit Ermelo. De Duitsers hebben, volgens een in Austerlitz woonachtige toehoorder, nog 3 weken na 5 mei bewapend en wel in Austerlitz rondgelopen en heeft hij slechts één keer een geallieerd voertuig in Austerlitz gesignaleerd. Daarna moesten de Duitse soldaten hun wapens, volgens diezelfde toehoorder, op een hoop gooien. Dit gebeurde bij het grenspad met Bornia, ongeveer ter hoogte van het pad langs de begraafplaats. Via de afsluitdijk zijn de meest Duitsers te voet of per paard en wagen terug naar Duitsland gegaan.

Impressie van de expositie | November 2019

In november 2019 was de expositie Markante Zeister vrouwen voor een week in het gemeentehuis van Zeist te zien. Ook Lokaal Austerlitz heeft meegeholpen met deze expositie. Je kon de expositie vinden in het Historisch Informatie Punt (HIP). Hierbij nog een impressie van deze expositie. 

De expositie is nog steeds te bezichtigen. Maar dan nu wel in de hal van het FIGI in Zeist. Ook is Stichting Lokaal Austerlitz van plan deze expostie naar Austerlitz te halen. Wanneer is nog niet bekend. Hou onze website en Facebook in de gaten voor updates!

Impressie van de lezing over het Treeker oerbos | 29 november 2019

Vrijdagavond 29 november vertelde Prof. Jos Bazelmans van de Rijksdienst Voor Cultureel Erfgoed aan ongeveer 30 belangstellenden in “Het Lokaal” over genot, geld en tijd in de militaire kampen van Austerlitz en Oirschot. Het militaire kamp bij Oirschot was een rechtstreeks gevolg van de afscheidingsbeweging in de zuidelijke provincies van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Duidelijk werd o.a. dat de gebruikte kleipijpen in Austerlitz meestal in Gouda werden gemaakt. In Oirschot kwamen de meeste kleipijpen uit Den Bosch. Ze werden aan de soldaat gebracht door de marketensters, die in tegenstelling tot het heden, niet werden tegengehouden door een hekwerk en dus tussen de tenten van de militairen hun waren verkochten.

Sfeerimpressie Open monumentendag | 14 september 2019

Op 14 september 2019 was het Open Monumentendag met dit jaar als thema: Plekken van Plezier. Dit jaar werd er in Het Lokaal door Stichting Lokaal Austerlitz een tentoonstelling over de geschiedenis van de Carnavalsvereniging De Pompeliers getoont. Er was veel belangstelling en veel te zien. De foto's hiernaast geven een kleine sfeerimpressie van de tentoonstelling. 

Impressie van de vertelling | 27 mei 2019

Ongeveer 100 bezoekers konden wij op maandagavond 27 mei verwelkomen. Onze beschermvrouwe Fleur de Beaufort vertelde in het “Verenigingslokaal” over de bijzondere band van de familie De Beaufort met Austerlitz en over de bijzondere beheersvorm van het landgoed Den Treek-Henschoten.

Impressie van de kijkmiddag | 10 april 2019

Op 10 april 2019 was er een kijkmiddag over de opgraving van Hart van Austerlitz. Er was een mooie opkomst en samen hebben we veel geleerd en gezien. Hiernaast een kleine sfeerimpressie van die middag. De middag werd gepresenteerd door Wilfried Hessing.

Voorlopige resultaten archeologisch onderzoek op de Keienberg | 9 november 2018

De door de werkgroep Lokaal Austerlitz op vrijdag 9 november 2018 georganiseerde avond leverde een volle zaal op in het voormalige verenigingslokaal. Hans Nijman memoreerde bij de opening de oorsprong van het gebouw. Gesticht om onderdak te bieden voor de in 1887 opgerichte “Vereniging tot bestrijding van drankmisbruik vooral op den Zondag”. Medewerkers van archeologisch bureau BAAC vertelden over het hoe en waarom van het kamp van Marmont, de gevonden sporen en gebruiksvoorwerpen. Veel knopen, munten, gespen en een enkel wapentuig. Opvallend was dat de gevonden sporen vrijwel overeenkwamen met de ligging van het kamp op de kaart uit 1805. Over de onverwachte vondst van 2 grafheuvels (van voor Christus) staken de archeologen hun enthousiasme niet onder stoelen of banken.       

AVOND 'HOE WAS HET IN DE KLAS' | VRIJDAG 25 MEI 2018

Tijdens deze bijeenkomst zijn veel ontbrekende namen van leerlingen op oude klassenfoto's achterhaald door de dorpsbewonders uit Austerlitz. 60% van alle nog ontbrekende namen zijn inmiddels achterhaald. Dit was ook nodig omdat deze oude foto's ter beschikking werden gesteld voor de tentoonstelling in Zeist: " Uit de school geklapt" .

Voor het geheugen van Austerlitz is het van groot belang de namenlijsten compleet te krijgen. Nieuw materiaal stellen wij zeer op prijs.