Bij deze pagina over de Tweede Wereldoorlog mag er zeker niet een memoriam van Austerlitzse oorlogshelden ontbreken. Voor zo ver de stichting bekend, komen daar zeker Albert Faber en Rudi Karl Albert Beeskow voor in aanmerking. Ze zijn beiden dan wel niet in Austerlitz geboren, maar hebben een aantal jaren in Austerlitz gewoond. Hieronder het aangrijpend verhaal van Albert en Rudi.
Bij de tegel Tweede Wereldoorlog mag zeker niet een memoriam van Austerlitzse joodse oorlogsslachtoffers ontbreken. Voor zo ver de stichting bekend, komen daar zeker de dames Leonora Kuijt en Jeannette Kuijt voor in aanmerking. Ze zijn beiden dan wel niet in Austerlitz geboren, maar hebben een aantal jaren in Austerlitz gewoond. Lees meer in het volledige artikel via de button 'lees meer'.
Albert Faber is geboren op 10 september 1907 in Huizum (Leeuwarden). Hij was de zoon van Boele Faber (28 juni 1870 Bergum) en Aukje Veenstra (26 juni 1875 - 25 mei 1954). Hij huwde met Jeltje Halbesma.
Rudi Karl Albert Beeskow is op 31-1-1921 geboren in Stettin. Stettin lag destijds in Duitsland, maar werd na de oorlog toebedeeld aan Polen en draagt nu de naam Szczecin.
In april 2020 is deze glossy in het dorp verspreid.
Deze glossy is gemaakt in het kader van 75 jaar vrijheid op initiatief van Stichting Lokaal Austerlitz en Wereldkidz Pirapoleon. De leerlingen van groep 7 en 8 hebben inwoners geïnterviewd die kind waren in Austerlitz gedurende de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast hebben ze verschillende soorten teskten geschreven over excursies, oorlog, vrede en vrijheid. Het blad is mede tot stand gekomen dankzij de financiële steun van de gemeente Zeist en de enthousiaste hulp van Marja Kuiper, Carol Dohmen, Anouk Snijders en Bronja Versteeg.