Op deze pagina vindt u de zogenaamde ‘vertelde geschiedenis van Austerlitz’, het verleden zoals het wordt beleefd en verteld door de eigen bewoners. Carol Dohmen, dorpsgenoot en verhalenmaker, schrijft op ons verzoek verschillende verhalen. Suggesties voor nieuwe verhalen zijn altijd welkom!
Interview door Carol Dohmen op 15 november 2021 met Kobus Dijkhorst.
Kobus Dijkhorst (1935) is een Austerlitzser in hart en nieren. Twee keer verliet hij tijdelijk het dorp. De eerste keer vanwege militaire dienst, de tweede keer in de jaren ’60 toen hij twee jaar met zijn vrouw en oudste zoon in Iran woonde. Kobus hield daar toezicht op de bouw van een handelskade en twee marinebases in Busehr aan de Perzische Golf. Zodra het werk gedaan was, keerden ze terug naar hun geliefde Austerlitz.
De familie van de Brug is van jongs af aan actief in het verenigingsleven van Austerlitz. Een paar jaar geleden werden de broers Teus en Jan gehuldigd, omdat ze samen 120 jaar lid van Erica waren. Het gezin telde acht kinderen: Teus (87), Wim (86), Hans (hij overleed op 67-jarige leeftijd), Jan (84), Rien (overleden op 46-jarige leeftijd), Mattie (79, zij woont in Zeist), Marijke (69) en jongste dochter Joke (65), die naar Australië is geëmigreerd.Lees meer over het verhaal van deze bijzondere familie via de link hieronder!
Op bovenstaande foto van links naar rechts: Wim, Jan, Marijke en Teus van de Brug.
Het verhaal van Peter Meerwijk (1942) en Mijntje Meerwijk-van Beek (1945), september 2019.
“Wij zijn echte Austerlitzsers”, vertellen ze trots. We zijn hier geboren, bedoelen ze daarmee. De vader van Peter kwam uit Zeist, zijn moeder uit Austerlitz, de vader van Mijntje uit Heihuis, Doorn en haar moeder uit Scherpenzeel. Ze leerden elkaar kennen via de zus van Peter, dat was een vriendinnetje van Mijntje. “Ja, en dan gaat dat zo”. In de gezellige woonkamer van hun jaren ‘30 huis aan de Oude Postweg vertellen ze over hun leven.
Truus van Veenendaal wordt geboren in 1932 en groeit op als enig kind van een sociaal gezin in het Utrechtse Tuindorp. In de winter van 1959 verhuist ze met haar man Dick van Veenendaal naar Austerlitz. Truus van Veenendaal: “Ik ben eigenlijk geen echte Austerlitzer. Maar ik kwam er al regelmatig voordat ik hier kwam wonen. Ik had een oom en tante in het dorp, de familie Koudijs. Mijn oom was groenteboer.”
Behalve dat ze er regelmatig op bezoek komt, is ze ook actief in het verenigingsleven. “Bonne van Dam, een aangetrouwde neef, had in Austerlitz een korfbalvereniging opgericht, een onderdeel van de voetbalclub SV Austerlitz. Gerda Schotanus-Koudijs, mijn nicht, en ik hebben hem daarbij geholpen. Voor vrouwen was er nog niet zoveel te doen. Op een gegeven moment hadden we twee twaalftallen en een jeugd twaalftal.“ ....
Via onderstaande link kunt u het hele verhaal lezen.
Guus Rutgers (82 jaar) woont sinds zijn tweede jaar met enkele onderbrekingen in Austerlitz. Zijn vader werkte als bouwvakker, zijn moeder als verzorgende in wat we nu een zorginstelling noemen. Toen de oorlog begon was hij vier jaar, een periode die de rest van zijn leven zou beïnvloeden.