Aanbieden erfgoed wandelgids nov 2023
Waar heden en verleden samenkomen, ontstaan bezieling en inspiratie
terug naar home

nieuwsarchief van lokaal austerlitz

Museumtafel gerealiseerd in het hart van austerlitz | 2020

In het Hart van Austerlitz staat nu onze nieuwe museumtafel die wordt beheerd door Joost Doesburg. Wij nodigen u graag een keer uit om te komen kijken en beleven wat er allemaal te vinden is op deze tafel. Een voorproefje kunt u alvast via onderstaande video vinden! De museumtafel is verkregen door een anonieme gift en subsidie van het K.F. Heinfonds.

Bekijk de tafel

HANs steenhuizen benoemd tot lid in de orde van oranje nassau | 2020

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen kreeg dit jaar ook onze eigen Hans Steenhuizen een onderscheiding! En de krant toonde daarin interesse. Een leuk artikel met Hans over zijn onderscheiding en carrière vind je hieronder. Hierboven op de foto staan Hans Steenhuizen en Koos Janssen (burgemeester van Zeist) tijdens de aubade op Koningsdag. 

Bekijk het krantenartikel

Franse historie wordt zichtbaar in Austerlitzse bossen

Waar stond de tent van generaal De Marmont? Waar konden de paarden drinken? Waar stonden de Franse soldaten op wacht? In de bossen van de Boswachterij Austerlitz liggen daarvan diverse overblijfselen of markeringen, maar waar deze precies liggen is voor veel mensen een vraag. Dit gaat veranderen, want Stichting Lokaal Austerlitz heeft dinsdag 25 februari 2020 samen met de gemeente Zeist en Staatsbosbeheer de intentie uitgesproken om de overblijfselen van de rijke cultuurhistorie uit de Franse tijd in de bossen rond Austerlitz zichtbaar te maken. Het is de bedoeling om als eerste de relicten aan te pakken die niet al te veel inspanning kosten. Het gaat om de 3 redoutes (kanonstellingen), een voorste wachtpost, twee drenkplaatsen, een opslagplaats, een keuken, twee waterputten en de tent van De Marmont. Overgroeiende struiken worden gesnoeid, dichtgeslibde gaten worden vrijgemaakt en verdwenen markeringen in ere hersteld. Wat betreft de Stichting Lokaal Austerlitz komen ook de nog zichtbare en de onzichtbare paden van het kamp aan de beurt met als ultieme wens het weer zichtbaar maken van de Pyramide vanuit het dorp en andersom. 

 Het overleg in de bosschuur. v.l.n.r.: Corien Koreman (boswachter Publiek), Bert van Ginkel (penningmeester van de Stichting Lokaal Austerlitz), Claudia van Kouwen (erfgoedadviseur van de gemeente Zeist) en Gerrit Rijneveld (boswachter beheer). De foto is gemaakt door Hans Nijman.

Afb. 9

EERSTE SCHILDJE GEMEENTELIJK MONUMENT

In Austerlitz staan gemeentelijke monumenten. Om te laten zien dat een gebouw(tje) een monument is, bestaat de mogelijkheid een schildje bij de Gemeente Zeist aan te vragen. Stichting Lokaal Austerlitz heeft dat voor een aantal objecten gedaan.

Het woonhuis op Weideweg 11 krijgt als eerste zo'n monumentenschildje van de Gemeente Zeist. Dit is op 8 oktober 2019 aan de woning bevestigd door mevrouw Claudia van Kouwen, adviseur erfgoed van de Gemeente Zeist. 

DERDE PRIJS VOOR LOKAAL AUSTERLITZ | 23 NOVEMBER 2018

De voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, commissaris van de Koning Willibrord van Beek heeft op 23 november 2018 het Gouden Uitroepteken, vergezeld van een geldcheque van 1.000 euro, uitgereikt aan de werkgroep “Lokaal Austerlitz”. De feestelijke uitreiking vormde de finale van het Advies op Maat-traject, een samenwerking tussen het Cultuurfonds en provincie Utrecht waarbij verenigingen advies in kunnen winnen over organisatievraagstukken. Het Advies op Maat-traject werd gegeven door een adviseur van de SESAM Academie (SEnioren en SAMenleving). Naast het ontvangen van een geldprijs is de werkgroep ook verheugd dat het Prins Bernhard Cultuurfonds de oprichting van de werkgroep “Lokaal Austerlitz” kennelijk als een volwaardig initiatief ziet.