Waar heden en verleden samenkomen, ontstaan bezieling en inspiratie
terug naar home

Ontdek austerlitz  |  verenigingen

Bestaande verenigingen

Hier staan de huidige verenigingen in Austerlitz. U vindt hier een snel overzicht van de verenigingen en linkjes naar de websites en social media van deze veregingen. 

Mist u nog een vereniging of een link of logo van een bepaalde vereniging? Laat het ons dan weten zodat we het zo goed mogelijk kunnen aanvullen.

Oude verenigingen

Hier zijn verenigingen te vinden die niet meer bestaan en waar waardevolle geschiedenis van bewaard is gebleven via Stichting Lokaal Austerlitz. De stichting heeft al een begin gemaakt met de “Geitenfokvereniging”. Wie is de volgende? 

Neem zeker contact op als u nog waardevolle informatie heeft over een oude vereniging die u hier wilt terugzien!

Verenigingen in Austerlitz

De eerste vereniging die in Austerlitz is opgericht is de “Vereniging tot bestrijding van drankmisbruik, vooral op den Zondag”. Vanaf het ontstaan van Austerlitz heeft het dorp tot 1887 het zonder vereniging(en) moeten stellen, want pas toen werd deze vereniging opgericht door D.J. van Nieuwenhuizen en ds. M. Barendrecht. Het bestuur was als volgt samengesteld: voorzitter, ds M. Barendrecht; secretaris, P. Bloemendaal; penningmeester, P. van Burken; bibliothecaris-commissaris, A. Ansink en S.H. de Vries, conciërge van het verenigingslokaal. Of de vereniging werkelijk heeft bijgedragen aan het terugdringen van het drankmisbruik is de stichting niet bekend.
De oudste nog bestaande vereniging is fanfarecorps “Erica”, in 1906 opgericht door D. J. Nieuwenhuizen, samen met ds. M. Barendrecht. Nieuwenhuizen bezon zich op middelen om de arbeiders na hun werktijd meer ontspanning te geven. Nieuwenhuizen werd de eerste voorzitter. Niet alleen van “Erica”, maar later (1935) ook van de Floraliavereniging. Hij wilde hiermee de bewoners liefde voor bloemen en planten aankweken.

Hieronder staat een lijst van de bij de stichting bekende vergane en bestaande Austerlitzse verenigingen. Niet alle oprichtings- en opheffingsdata zijn bekend. De stichting hoopt deze data compleet te krijgen met behulp van de lezers. Kunt u de ontbrekende datum invullen, neem dan contact op door middel van het contactformulier, of via één van de bestuursleden. De stichting wil graag een platform bieden voor het publiceren van de geschiedenis van Austerlitzse verenigingen door de verenigingen zelf. Voor verenigingen die nu nog bestaan met een eigen website en Facebookaccount lijkt dit misschien minder interessant, maar de geschiedenis van de vereniging wordt wel vastgelegd en doorgegeven. Voor verenigingen of clubjes zonder sociale media of herinneringsboeken lijkt het de stichting des te waardevoller om hiervan de geschiedenis op te sporen, vast te leggen en door te geven. Wat te zeggen van opgeheven verenigingen waarvan de archieven nog ergens bij iemand op zolder liggen. Haal ze eraf en maak ze toegankelijk voor Austerlitz. Wilt u meedoen met deze actie, neem dan contact op met de stichting door middel van het contact formulier of via één van de bestuursleden.