Waar heden en verleden samenkomen, ontstaan bezieling en inspiratie
terug naar home

Ontdek austerlitz  |  rutger loenen

rutger loenen | BIOGRAFIE

Rutger Loenen (05-02-1935  - 18-04-2012) was een zeer talentrijke, bevlogen en buitengewoon actieve amateurhistoricus. Hij publiceerde veel, gaf lezingen en verzorgde rondleidingen, waarvoor altijd veel belangstelling was. De standaard voor zijn historisch onderzoek legde Rutger Loenen zeer hoog. Wat dat betreft kan hij gemeten worden met publicerende, wetenschappelijk opgeleide historici in onze regio. Zijn bronnenonderzoeken waren zeer en zeer gedegen.

De maatschappelijke betekenis van Loenens werk was groot. Door zijn vlot geschreven en prettig leesbare publicaties, door de vele rondleidingen die hij om niet verrichte, door de vele lezingen in de regio droeg Loenen bij aan de ontwikkeling van een historisch gevoel bij heel veel medeburgers.
Professor dr Renger de Bruin (buitengewoon hoogleraar in de Stichtse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht) noemde zijn bronnenonderzoek voor Austerlitz, de Pyramide, Frans Bataafs kamp en dorp een Fundgrube voor historische onderzoekers.
Voor deze publicatie over Austerlitz heeft hij gedurende vele jaren alle bereikbare archieven bezocht en daar onderzoek gedaan. Veelvuldig is hij daartoe in Den Haag, Amsterdam, Zeist en Utrecht en last but not least in Chatillon-sur-Seine in Frankrijk en in Slavkov (Austerlitz) in Tsjechië geweest.
Dit heeft o.a. geresulteerd in nooit eerder gepubliceerde illustraties en tekstfragmenten.
Tijdens de restauratie van de Pyramide van Austerlitz was Rutger Loenen een niet opdrogende bron en altijd bereikbare vraagbaak voor de betrokkene.
Bron: de Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug.

Bekijk hier de bibliografie van Rutger Loenen

Raadsvoorstel Rutger Loenenweg

Lees nu het raadvoorstel waarin wordt aangegeven waar de nieuwe Rutger Loenenweg komt in de nieuwbouw van Austerlitz-Noord.

Meer lezen

De Monté ver Loren Penning

In 1999 besloot het bestuur van het Zeister Historisch Genootschap een zilveren legpenning te laten ontwerpen om hem/haar te eren die zich als bestuurder, auteur of faciliteerder in hoge mate verdienstelijk heeft gemaakt voor het Genootschap dan wel voor het 'levend' houden van de geschiedenis van Zeist. De penning kreeg de naam "de Monté ver Loren penning". Rutger Loenen heeft deze penning ontvangen in 2011. Tevens was hij Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Bron: Zeister Historisch Genootschap.

Opening Rutger Loenenweg

Ere wie ere toekomt. Hij had al een bankje, een lintje en een penning, maar nu is er ook een weg naar hem vernoemd. Rutger Loenen heeft in leven menig uurtje besteed aan de geschiedenis van ons dorp en dat ook allemaal keurig netjes vastgelegd. Diverse publicaties over ons dorp zijn van zijn hand. Het hele archief van Rutger is gelukkig bewaard gebleven en is in eigendom van de gemeente Zeist.

Bekijk de foto's en het filmpje van de opening nu. Foto's zijn van Stichting Lokaal Austerlitz. Het filmpje is gemaakt door Karin Loenen.

Deze film is gemaakt door Karin Loenen.