Waar heden en verleden samenkomen, ontstaan bezieling en inspiratie
terug naar home

Ontdek austerlitz  |  De FRANSE TIJD

de franse tijd | INVLOEDEN OP ONZE SAMENLEVING

Wat zijn de invloeden op onze samenleving die door de Franse tijd teweeg gebracht zijn? Zou u denken aan huisnummers, postbezorging, belastingen en verkeer? En dat zijn maar een paar van de invloeden die de Franse tijd heeft gehad. De rest kunt u nu lezen door hieronder te klikken.

Meer lezen

de franse tijd | Frankrijk van 1661 tot 1813

Austerlitz dankt zijn ontstaan aan de legering, op de heide even ten oosten van Zeist, van ongeveer 18.000 Bataafse en Franse manschappen onder leiding van de Franse generaal Auguste Frédéric Louis Viesse de Marmont in 1804. De neringdoenden die werden aangetrokken door het kamp en zich in de omgeving vestigden, kunnen worden beschouwd als de eerste inwoners van Austerlitz. Maar waaraan hebben wij de komst van Generaal De Marmont te danken? We moeten dan terug naar het eind van de 17e eeuw. Het is allemaal begonnen in 1661 toen Lodewijk de XIV koning van Frankrijk werd.

Meer lezen

Slag bij Austerlitz (Oostenrijk) 2 december 1805

Begin december 1805 stonden in het gebied tussen Slapanice, Kovalovice, Austerlitz en Telnice de geallieerde Oostenrijkse – Russische legers van keizer Alexander I en Franz I en het leger van de Franse keizer Napoleon I tegenover elkaar. De geallieerden bezetten een linie die zich uitstrekt van het gebied ten noorden van de weg van Brno naar Olomouc, over de in het landschap dominerende heuvel bij Prace, tot aan Telnice in het zuiden. De intentie van de geallieerden was de rechtervleugel van Napoleon te vernietigen door een aanval met hun linkervleugel en zo het leger van Napoleon I af te snijden met de verbindingslijnen van en naar Wenen en hem vervolgens te vernietigen of hem terug te drijven naar De Bohemen.