Waar heden en verleden samenkomen, ontstaan bezieling en inspiratie
terug naar home

foto's en verhalen  |  Nieuws

dank

Ontwapening

Vertelling Ronald Polak

Of Austerlitz iets heeft gemerkt van de ontwapening van de Duitse troepen na afloop van de tweede wereldoorlog, werd duidelijk op vrijdag 12 november jongstleden. De stichting organiseerde die dag een avond waarin Ronald Polak vertelde over de ontwapening en terugtocht van het Duitse leger in Nederland. De avond werd bezocht door 24 deelnemers waaronder de militaire adviseur van de stichting, overste b.d. Bas van der Mooren uit Ermelo. De Duitsers hebben, volgens een in Austerlitz woonachtige toehoorder, nog 3 weken na 5 mei bewapend en wel in Austerlitz rondgelopen en heeft hij slechts één keer een geallieerd voertuig in Austerlitz gesignaleerd. Daarna moesten de Duitse soldaten hun wapens, volgens diezelfde toehoorder, op een hoop gooien. Dit gebeurde bij het grenspad met Bornia, ongeveer ter hoogte van het pad langs de begraafplaats. Via de afsluitdijk zijn de meest Duitsers te voet of per paard en wagen terug naar Duitsland gegaan.

Bekijken

Museumtafel gerealiseerd in het hart van austerlitz | 2020

In het Hart van Austerlitz staat nu onze nieuwe museumtafel die wordt beheerd door Joost Doesburg. Wij nodigen u graag een keer uit om te komen kijken en beleven wat er allemaal te vinden is op deze tafel. Een voorproefje kunt u alvast via onderstaande video vinden! De museumtafel is verkregen door een anonieme gift en subsidie van het K.F. Heinfonds.

Bekijk hier alvast een voorproefje van de tafel!

HANs steenhuizen benoemd tot lid in de orde van oranje nassau 

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen kreeg dit jaar ook onze eigen Hans Steenhuizen een onderscheiding! En de krant toonde daarin interesse. Een leuk artikel met Hans over zijn onderscheiding en carrière vind je hieronder.

Hierboven op de foto staan Hans Steenhuizen en Koos Janssen (burgemeester van Zeist) tijdens de aubade op Koningsdag. 

Bekijk het krantenartikel