Waar heden en verleden samenkomen, ontstaan bezieling en inspiratie
terug naar home

evenementen VAN LOKAAL AUSTERLITZ

Voordracht Paul Vester Utrechts Landschap 14 april 2022

Ruim 20 bezoekers mochten we op 14 april ontvangen in “Ouwekamp, ons eetcafé” voor de voordracht van Paul Vester van het Utrechts Landschap. We kregen antwoord op de vragen van wie het groen is rondom Austerlitz, wat ze er mee doen en wat er allemaal te vinden is? Wist u en die vraag is vooral voor de Austerlitzsers die geboren zijn in 40, 50 en 60-er jaren, dat er een heuse kalkzandsteenfabriek gestaan heeft bij de spoorwegovergang in de Arnhemse Bovenweg en dat het smalspoor in het landgoed Bornia dienst deed om zand voor die fabriek aan te voeren?  

Impressie vertelling Ronald Polak 12 november 2021

Of Austerlitz iets heeft gemerkt van de ontwapening van de Duitse troepen na afloop van de tweede wereldoorlog, werd duidelijk op vrijdag 12 november jongstleden. De stichting organiseerde die dag een avond waarin Ronald Polak vertelde over de ontwapening en terugtocht van het Duitse leger in Nederland. De avond werd bezocht door 24 deelnemers waaronder de militaire adviseur van de stichting, overste b.d. Bas van der Mooren uit Ermelo. De Duitsers hebben, volgens een in Austerlitz woonachtige toehoorder, nog 3 weken na 5 mei bewapend en wel in Austerlitz rondgelopen en heeft hij slechts één keer een geallieerd voertuig in Austerlitz gesignaleerd. Daarna moesten de Duitse soldaten hun wapens, volgens diezelfde toehoorder, op een hoop gooien. Dit gebeurde bij het grenspad met Bornia, ongeveer ter hoogte van het pad langs de begraafplaats. Via de afsluitdijk zijn de meest Duitsers te voet of per paard en wagen terug naar Duitsland gegaan.

Impressie van de expositie | November 2019

In November 2019 was de expositie Markante Zeister vrouwen voor een week in het gemeentehuis van Zeist te zien. Ook Lokaal Austerlitz heeft meegeholpen met deze expositie. Je kon de expositie vinden in het Historisch Informatie Punt (HIP). Hierbij nog een impressie van deze expositie. 

De expositie is nog steeds te bezichtigen. Maar dan nu wel in de hal van het FIGI in Zeist. Ook is Stichting Lokaal Austerlitz van plan deze expostie naar Austerlitz te halen. Wanneer is nog niet bekend. Hou onze website en Facebook in de gaten voor updates!

Impressie van de lezing | 29 november 2019

Vrijdagavond 29 november vertelde Prof. Jos Bazelmans van de Rijksdienst Voor Cultureel Erfgoed aan ongeveer 30 belangstellenden in “Het Lokaal” over genot, geld en tijd in de militaire kampen van Austerlitz en Oirschot. Het militaire kamp bij Oirschot was een rechtstreeks gevolg van de afscheidingsbeweging in de zuidelijke provincies van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Duidelijk werd o.a. dat de gebruikte kleipijpen in Austerlitz meestal in Gouda werden gemaakt. In Oirschot kwamen de meeste kleipijpen uit Den Bosch. Ze werden aan de soldaat gebracht door de marketensters, die in tegenstelling tot het heden, niet werden tegengehouden door een hekwerk en dus tussen de tenten van de militairen hun waren verkochten.

Sfeerimpressie Open monumentendag | 14 september 2019

Op 14 september 2019 was het Open Monumentendag met dit jaar als thema: Plekken van Plezier. Dit jaar werd er in Het Lokaal door Stichting Lokaal Austerlitz een tentoonstelling over de geschiedenis van de Carnavalsvereniging De Pompeliers getoont. Er was veel belangstelling en veel te zien. De foto's hiernaast geven een kleine sfeerimpressie van de tentoonstelling. 

Impressie van de vertelling | 27 mei 2019

Ongeveer 100 bezoekers konden wij op maandagavond 27 mei verwelkomen. Onze beschermvrouwe Fleur de Beaufort vertelde in het “Verenigingslokaal” over de bijzondere band van de familie met Austerlitz en over de bijzondere beheersvorm van het landgoed "Den Treek – Henschoten”.

Impressie van de kijkmiddag | 10 april 2019

Op 10 april 2019 was er een kijkmiddag over de opgraving van Hart van Austerlitz. Er was een mooie opkomst en samen hebben we veel geleerd en gezien. Hiernaast een kleine sfeerimpressie van die middag. De middag werd gepresenteerd door Wilfried Hessing.

DERDE PRIJS VOOR LOKAAL AUSTERLITZ | 23 NOVEMBER 2018

De voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, commissaris van de Koning Willibrord van Beek heeft op 23 november 2018 het Gouden Uitroepteken, vergezeld van een geldcheque van 1.000 euro, uitgereikt aan de werkgroep “Lokaal Austerlitz”. De feestelijke uitreiking vormde de finale van het Advies op Maat-traject, een samenwerking tussen het Cultuurfonds en provincie Utrecht waarbij verenigingen advies in kunnen winnen over organisatievraagstukken. Het Advies op Maat-traject werd gegeven door een adviseur van de SESAM Academie (SEnioren en SAMenleving). Naast het ontvangen van een geldprijs is de werkgroep ook verheugd dat het Prins Bernhard Cultuurfonds de oprichting van de werkgroep “Lokaal Austerlitz” kennelijk als een volwaardig initiatief ziet.

AVOND 'HOE WAS HET IN DE KLAS' | VRIJDAG 25 MEI 2018

Tijdens deze bijeenkomst zijn veel ontbrekende namen van leerlingen op oude klassenfoto's achterhaald door de dorpsbewonders uit Austerlitz. 60% van alle nog ontbrekende namen zijn inmiddels achterhaald. Dit was ook nodig omdat deze oude foto's ter beschikking werden gesteld voor de tentoonstelling in Zeist: " Uit de school geklapt" .

Voor het geheugen van Austerlitz is het van groot belang de namenlijsten compleet te krijgen. Nieuw materiaal stellen wij zeer op prijs.