Waar heden en verleden samenkomen, ontstaan bezieling en inspiratie
terug naar home

Agenda van lokaal austerlitz

Open monumentendag 2022

Zilveren herinneringen in het hart van Austerlitz

De ZilverKamer is te zien/bewonderen in het Dorpshuis Austerlitz op 10 en 11 september.

Op beide dagen kunt u in het Dorpshuis in gesprek met vrijwilligers van de ZilverKamer. Zij weten alles over de Zeister zilvergeschiedenis, waarin meerdere fabrieken hebben gezorgd voor veel werkgelegenheid én de maatschappelijke ontwikkeling van de gemeente. Neemt u gerust uw eigen zilverwerk mee om er een deskundige blik op te laten werpen.

Op zaterdag kunt u om 12.30 en 14.30 uur mee met een rondleiding van Stichting Lokaal Austerlitz langs de hoogtepunten van het dorp. In het Dorpshuis bevindt zich een vaste expositie over Austerlitz. Heeft u wel eens touchtable gezien en gebruikt?

  • Het dorpshuis is beide dagen open van 11.00 tot 16.00 uur.
  • Beide dagen zijn er mensen van de ZilverKamer aanwezig om u te vertellen over de geschiedenis van de zilverindustrie in Zeist.
  • Breng gerust u eigen zilveren voorwerp mee om een waarde indicatie te krijgen en misschien is er iemand van de ZilverKamer die het voor u poetst.
  • Aanwezig is verder de huidige expositie en er is ‘extra’ zilver met bloemen, vogels, lauwerkransen, veel bewerkt zilver etc.
  • Ook mag u met de ‘oude’ burgemeestersketen op de foto.
  • Loop langs de tijdlijn om over de geschiedenis te lezen en te bekijken.

Het dorpshuis schenkt niet alleen een heerlijk kopje koffie, er is ijs, er zijn broodjes, een prachtig terras - alles is aanwezig voor een perfect uitstapje. 
Wij zien u graag in Het Dorpshuis, Schoolstraat 2, Austerlitz.

Binnen de gemeente Zeist zijn verschillende erfgoedorganisaties actief. Deze werken samen onder de naam Geheugen van Zeist. Hoogtepunt is het Historisch Weekend in september - zaterdag 10 en zondag 11 september - , waarin we het verleden van Zeist voor het voetlicht brengen.

Kijk hier voor het volledige boekje van de open monumentendag in Zeist, of kijk op de website van het de openmonumentendag comite Zeist.

Het 'Utrechts Landschap' als buren; Een landschap met veel erfgoed. 14 april 2022

Austerlitz, dorpje in het groen. Maar van wie is dat groen, wat doen ze er mee en wat is er allemaal te vinden? Door onze lezing over de familie De Beaufort zijn we te weten gekomen dat de bossen ten noorden en ten westen van ons dorp door deze familie in 1939 aan Staatsbosbeheer zijn verkocht. De bossen o.a. ten zuiden en ten oosten van ons dorp zijn in eigendom en beheer van Het Utrechts Landschap. Ouderen van ons weten het nog; Het gele torentje, het salamandervijvertje, de stationnetjes enz. Hoe zit het met dit erfgoed?

Op 14 april aanstaande hoort u hier meer over met de lezing van Paul Vesters van het Utrechts Landschap. De aanvang is 20:00 uur, zaal open vanaf 19:30 uur, locatie Ouwekamp, Oude Postweg 144, 3711 AL in Austerlitz. 

Vertelling Ronald Polak 12 november 2021

20 uur in het dorpshuis Austerlitz

Eind april 1945 bereiken de geallieerden de lijn Nijkerk -Barneveld -Ede. Dan stagneert hun opmars. Twee weken lang is een strook ten oosten van het Valleikanaal betwist niemandsland. Daarachter hebben zich 30.000 Duitsers ingegraven in de ‘Pantherstellung’. In Festung Holland bevinden zich 120.00 Duitse soldaten. Zij worden o.a. ontwapend in Leusden. Daarna marcheren zij naar Noord-Duitsland, een tocht van ruim 400 km. .

Merkte Austerlitz daar iets van?

U komt dit en nog meer te weten als u op aanstaande vrijdag 12 november tegen 20:00 uur naar het dorpshuis komt. De Stichting Lokaal Austerlitz organiseert dan een avond waarin Ronald Polak verteld over de ontwapening en terugtocht van het Duitse leger. Belangstelling? Hieronder leest u meer in de uitnodiging, Let op, aanmelding en corona toegangsbewijs verplicht.

Lezing Afgemarcheerd | 12 NOVEMBER 2021

20 uur dorpshuis Austerlitz

Eind april 1945 bereiken de geallieerden de lijn Nijkerk -Barneveld -Ede. Dan stagneert hun opmars. Twee weken lang is een strook ten oosten van het Valleikanaal betwist niemandsland. Daarachter hebben zich 30.000 Duitsers ingegraven in de ‘Pantherstellung’. In Festung Holland bevinden zich 120.000 Duitse soldaten. Zij worden o.a. ontwapend in Leusden. Daarna marcheren zij via de Afsluitdijk naar Noord-Duitsland, een tocht van ruim 400 km. 
Merkte Austerlitz daar iets van?

U komt dit en nog meer te weten als u op 12 november aanstaande om 20:00 uur naar het dorpshuis in Austerlitz komt. De Stichting Lokaal Austerlitz organiseert dan een avond waarin Ronald Polak verteld over de ontwapening en terugtocht van het Duitse leger. Belangstelling? Gratis toegang alleen op vertoon corona toegangspas. Graag aanmelden bij Marja Kuiper 0623162723 of kuiper.austerlitz@gmail.com 

Open monumententdag | zaterdag 12 september 2020

Open monumentendag in Austerlitz gaat niet door!

De geplande open monumentendag in Austerlitz op zaterdag 12 september 2020 gaat vanwege de corona voorschriften niet door.

Het bestuur van de Stichting Lokaal Austerlitz.

Lezing Tabakscultuur in het militaire kampement austerlitz | vrijdag 29 november 2019

Na het grote succes in mei eerder dit jaar hebben we nu een nieuwe lezing op de planning staan! Op 29 november 2019 gaan we aan de slag met een controversieel onderwerp: tabakscultuur in Austerlitz. Roken mag niet meer, de cultuur is er al niet meer!!!

Dus wilt u meer weten over dit onderwerp? Kom dan naar de lezing die gegeven zal worden door Prof. Jos Bazelmans van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed!

Tentoonstelling 'met de muziek mee' | 14 september t/m 17 november 2019

Het Geheugen van Zeist - het samenwerkingsverband van Zeister erfgoedpartners - organiseert van 14 september tot en met 17 november 2019 een tentoonstelling in Museum Het Hernhutter Huis, over muziek in Zeist, Den Dolder en Austerlitz.

Museum Het Hernhutter Huis
Open di t/m zo: 12.00 – 17.00
Lageweg 27, 3703 CA Zeist
Entree €3,00 / tot 18 jaar gratis

Over de foto: Muziekvereniging ‘Voorwaarts’ houdt op 24 juni 1963 een concert voor bejaarden van de Amandelhof. (Coll ZHG)

OPEN MONUMENTENDAG | 14 SEPTEMBER 2019

Van 11.00-16.00 uur in Het Lokaal | Oude Postweg 137

Expositie over de Austerlitzse Carnavalsvereniging De Pompeliers en een informatiekraam van Stichting Lokaal Austerlitz.

Om 13.00 en 15.00 uur vertrekt er vanaf Het Lokaal een wandeling langs markante plekken in ons dorp waar vroeger plezier gemaakt werd.

Laat je verrassen door oude verhalen en
het plezier uit het verleden herleven!

Wat heEFT de 'Familie de Beaufort' met austerlitz | 27 mei 2019

Wie weet nog wie juffrouw Annie is? Hoe kwam Austerlitz aan de kerk aan de Woudenbergseweg? Wie bouwde in 1888 het eerste dorpshuis voor Austerlitz? U komt het en nog meer, te weten als u op maandag 27 mei 2019 naar het Lokaal komt. De Stichting Lokaal Austerlitz organiseert samen met Fleur de Beaufort een avond over deze onderwerpen. Belangstelling? Bekijk hieronder dan snel de aankondiging en graag tot 27 mei. 

Bron foto: www.haverdroeze.nl/projecten/landgoederen/landgoed-treek-henschoten/

OPGRAVING HART VAN AUSTERLITZ | 10 APRIL 2019 KIJKMIDDAG

Van 8 t/m 12 april ronden archeologen in Austerlitz het archeologisch onderzoek af op de locatie ‘Hart van Austerlitz’. Wie graag uitleg wil over de opgravingen en de vondsten, is welkom tijdens een archeologisch Kijkje in de Keuken onder begeleiding van een archeoloog op woensdagmiddag 10 april. De opgraving werd mogelijk, omdat de gebouwen op deze locatie (school, gymzaal en enkele woningen) zijn gesloopt en plaats gaan maken voor nieuwbouw. 

Wat het Frans-Bataafse veld ons vertelt! | vrijdag 9 November 2018

Vrijdag 9 november 2018 vind er in de oude katholieke kerk, oude postweg 137 te Austerlitz, een evenement plaats waar drie archeologen vertellen over de opgravingen op de keienberg. Hier vind u verdere informatie. 

OPEN MONUMENTENDAG | ZATERDAG 8 SEPTEMBER 2018

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 8 september 2018 is er een tentoonstelling over vondsten uit de Franse tijd en over de ontwikkeling van Austerlitz. U kunt een rondleiding volgen. De tentoonstelling is geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur in het voormalige verenigingslokaal, ingang naast Dorpsplein 1, 3711 BA te Austerlitz.