Waar heden en verleden samenkomen, ontstaan bezieling en inspiratie
terug naar home

DE VERHALENHOEK VAN AUSTERLITZ

Op deze pagina vindt u de zogenaamde ‘vertelde geschiedenis van Austerlitz’, het verleden zoals het wordt beleefd en verteld door de eigen bewoners. Carol Dohmen, dorpsgenoot en verhalenmaker, schrijft op ons verzoek verschillende verhalen. Suggesties voor nieuwe verhalen zijn altijd welkom!

HET VERHAAL VAN de familie van de Brug

De familie van de Brug is van jongs af aan actief in het verenigingsleven van Austerlitz. Een paar jaar geleden werden de broers Teus en Jan gehuldigd, omdat ze samen 120 jaar lid van Erica waren. Het gezin telde acht kinderen: Teus (87), Wim (86), Hans (hij overleed op 67-jarige leeftijd), Jan (84), Rien (overleden op 46-jarige leeftijd), Mattie (79, zij woont in Zeist), Marijke (69) en jongste dochter Joke (65), die naar Australië is geëmigreerd.Lees meer over het verhaal van deze bijzondere familie via de link hieronder!

Op bovenstaande foto van links naar rechts: Wim, Jan, Marijke en Teus van de Brug.

Meer lezen

HANs steenhuizen benoemt tot lid in de orde van oranje nassau | 26 april 2019

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen kreeg dit jaar ook onze eigen Hans Steenhuizen een onderscheiding! En de krant toonde daarin interesse. Een leuk artikel met Hans over zijn onderscheiding en carrière vind je hieronder.

Hierboven op de foto staan Hans Steenhuizen en Koos Janssen (burgemeester van Zeist) tijdens de aubade op Koningsdag. 

Bekijk het krantenartikel

HET VERHAAL VAN TRUUS VAN VEENENDAAL

Truus van Veenendaal wordt geboren in 1932 en groeit op als enig kind van een sociaal gezin in het Utrechtse Tuindorp. In de winter van 1959 verhuist ze met haar man Dick van Veenendaal naar Austerlitz. Truus van Veenendaal: “Ik ben eigenlijk geen echte Austerlitzer. Maar ik kwam er al regelmatig voordat ik hier kwam wonen. Ik had een oom en tante in het dorp, de familie Koudijs. Mijn oom was groenteboer.”
Behalve dat ze er regelmatig op bezoek komt, is ze ook actief in het verenigingsleven. “Bonne van Dam, een aangetrouwde neef, had in Austerlitz een korfbalvereniging opgericht, een onderdeel van de voetbalclub SV Austerlitz. Gerda Schotanus-Koudijs, mijn nicht, en ik hebben hem daarbij geholpen. Voor vrouwen was er nog niet zoveel te doen. Op een gegeven moment hadden we twee twaalftallen en een jeugd twaalftal.“ ....

Via onderstaande link kunt u het hele verhaal lezen. 

Meer lezen

het verhaal van guus rutgers

Guus Rutgers (82 jaar) woont sinds zijn tweede jaar met enkele onderbrekingen in Austerlitz. Zijn vader werkte als bouwvakker, zijn moeder als verzorgende in wat we nu een zorginstelling noemen. Toen de oorlog begon was hij vier jaar, een periode die de rest van zijn leven zou beïnvloeden.

Meer lezen