Waar heden en verleden samenkomen, ontstaan bezieling en inspiratie
terug naar home

foto's en verhalen  |  Het Franse kamp

Het Frans Bataafse legerkamp van austerlitz | Jaarboek 2017

In het Jaarboek Nederlandse Archeologie 2017 staat een leuk artikel over bevindingen die zijn gedaan tijdens de opgravingen in Austerlitz. Van Pronk Producties hebben wij toestemming om het artikel over Austerlitz uit het jaarboek 2017 op de website te zetten. 

Het jaarboek wordt jaarlijks uitgegeven door Pronk Producties uit Vught. Het gehele jaarboek is verkrijgbaar voor € 29,95. 

Literatuur: Mooren, J.R., I. Cleijne, M. Kalshoven & W. Hessing 2018: Het Frans Bataafse legerkamp van Austerlitz (1804-1808), in: J. Bazelmans (red.), Jaarboek van de Nederlandse archeologie 2017, Vught, 31-40. 

“En wat een prachtig kamp was dat. De officierstenten
waren omringd door schaduwrijke bosjes met banken of ligstoelen op het grasveld, tuintjes versierd met bloemen, vazen of beeldjes, vijvers vol rode vissen en eenden, miniatuurboten en scheepjes en watervallen. De infanterie schoot op de schietschijf of voerde manoeuvres uit. De cavalerie werkte op een andere plek. De artillerie oefende op hun schietterrein. Ik ging daar graag kijken.”

(Uit het dagboek van François Dumonceau, de 14-jarige zoon van generaal Dumonceau, bevelhebber van de Bataafse divisie, die in 1804 in het kamp bij Zeist was gelegerd).

Verder lezen