Waar heden en verleden samenkomen, ontstaan bezieling en inspiratie
terug naar home

beeldbank  |  Winkels en bedrijven

De middenstand floreert

Austerlitz 1954

Een bijdrage van Bob de Blom.

In 1954 werd het 150 jarig bestaan van Austerlitz groots gevierd. Voor dit evenement is een programma opgesteld en vele ondernemers in Austerlitz werden gevraagd te adverteren in dit programma. Deze vraag heeft 30 Advertenties opgeleverd. Het leek mij aardig de ondernemingen uit die tijd in beeld te brengen met, indien mogelijk, een afbeelding uit die tijd en een afbeelding van het heden (2018), eventueel aangevuld met een korte tekst.

Al verzamelend heb ik ook mijn geheugen laten werken en ben ik tot ongeveer 1980 gekomen met het inventariseren van de bedrijvigheid in Austerlitz. Uiteindelijk ben ik tot 78 ondernemingen gekomen die vanaf 1954 tot ongeveer 1980 in Austerlitz hun huisvestiging hebben gehad of nog hebben. En dat voor een dorp van ca 1500 inwoners. Zou dit te maken hebben met de nog rondwarende handelsgeest ten tijde van het kamp van Marmont?

Al inventariserend heb ik van hulpvaardige inwoners nog veel informatie en afbeeldingen  ontvangen, waarvoor dank. Dit geeft ook aan dat ik niet kan garanderen volledig te zijn. Uw hulp blijft welkom.

Ik hoop dat u veel plezier beleeft aan de beelden uit vervlogen tijden, zoals die op de foto’s staan, maar zeker zoals die ook in uw eigen verbeelding zullen ontstaan.